VIVAM - AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA

Homoktövis történelem


2022-06-28

Homoktövis történelem


Egy kis történelem.. ????????

A homoktövist az ókori görögök tisztelték - olyannyira, hogy úgy hitték, ez volt a mitikus szárnyas ló, Pegazus fő tápláléka, amely lehetővé tette számára a repülést. Talán nem is olyan meglepő, hogy mitikus előnyöket tulajdonítottak ezeknek a szuperbogyóknak, mivel a nemzetségnév "hippophae" szó szerint "fényes lovat" jelent, olyan fontos volt a lótenyésztők és díjnyertes versenylovaik számára.

A klasszikus orvosi szövegekben és Dioszkoridész és Theophrastosz gyógynövénykönyveiben is szerepel, sőt a tibeti gyógyászatban is kiemelkedő helyet foglal el. Hagyományos gyógyászati felhasználása a bőr és az emésztőrendszer rendellenességeire összpontosít.

Oroszországban is rendkívül népszerű, mivel (számos más jótékony hatása mellett) a fagyási sérülések kezelésére is alkalmasnak találták, ami az ország fagyos éghajlata miatt igen komoly problémát jelentett. Úgy gondolják, hogy az orosz bevándorlók voltak az elsők, akik ezt a szuperbogyót az USA-ba hozták, ahol a homoktövis ritkán nő természetes úton.

#