VIVAM - AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA

Csodabogyó ősszel újratöltve!


2021-10-06

Csodabogyó ősszel újratöltve!


 • Bár a homoktövis bogyó aprócska méretű, gazdag antioxidáns tulajdonságának köszönhetően lenyűgözően magas tápanyag- és gyógyászati értékekkel rendelkezik. Az apró homoktövis bogyó 190 biológiailag aktív tápanyagot tartalmaz. Ezek közé tartoznak az A-, B1-, B2-, C-, D-, E-vitaminok, flavonoidok, aminosavak, fenolok, béta-karotin, folsav és szerves savak. Ja, és 20 ásványi elemet is tartalmaz. Nem rossz egy apró kis bogyótól, nem?
 • Mivel hatóanyagai gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, a homoktövis bogyó gyakran megtalálható a bőrápoló termékekben. Talán homoktövisolajként találod meg, amelyet a bogyó magjából vagy gyümölcshúsából vonnak ki.

  Ha valaha is vettél már a kezedbe homoktövis bogyóból készült szépségápolási terméket, az valószínűleg öregedésgátló termék volt, például krém vagy testápoló. Közismert, hogy feszesíti és kisimítja a ráncokat az érett bőrűek számára. A bogyó olajáról azt is megállapították, hogy gyógyítja az érdes, hámló bőrt, és egyes esetekben fagyási sérülések kezelésére is használták.

  Azonnal ragyogóbbá kell tenned a bőröd? A homoktövisolajat közvetlenül a bőrre kenve harmatos, ragyogó megjelenést biztosít.

 • A homoktövis mind a négy omega-zsírsavat - omega-3, omega-6, omega-7 és omega-9 - tartalmazza. Ezek a savak biztosítják a szükséges étrendi zsírokat, amelyeket a szervezet nem tud saját maga előállítani.

  A ritka omega-7 egyszeresen telítetlen zsírsav - más néven palmitoleinsav - felhasználásakor gyulladáscsökkentő hatással bír. Most ahelyett, hogy négy különböző omega-kiegészítőt kellene szedni, egyszerűen megihatunk egy kis homoktövislevet!

 • Ha 2-es típusú cukorbeteg vagy, érdemes megfontolni, hogy a homoktövis bogyót beilleszted az étrendedbe. A bogyóban található palmitoleinsav - más néven omega-7 - vélhetően hasznos szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek minimalizálásában. ????????

  A Diabetologia című orvosi folyóiratban közzétett egyik 2019-es tanulmány pozitív eredményeket talált a palmitoleinsavnak a cukorbetegség kezelésében való alkalmazásával kapcsolatban. A palmitoleát magas szintje megakadályozza az inzulinérzékenység csökkenését. Bizonyos életmódbeli és étrendi változtatások néha segíthetnek ezen az érzékenységen.

  Emellett a homoktövis csökkentheti az étkezési inzulinreakciót a cukorbetegeknél. A European Journal of Nutrition 2018-as, túlsúlyos és elhízott férfi alanyokon végzett tanulmánya feltárta, hogy a homoktövis használata "csökkentette és késleltette az inzulinválaszt és javította a glikémiás profilt".

#