VIVAM - AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA

Omega-zsírsavakban gazdag homoktövis


2022-08-22

Omega-zsírsavakban gazdag homoktövis


A homoktövis omega 3-ban gazdag, létfontosságú a sejtmembránok szerkezetéhez, amelyek biztosítják testünk összes sejtjének megfelelő működését. Könnyű tehát belátni, hogy az Omega 3-ban gazdag étrend miért nyújt olyan széleskörű egészségügyi előnyt a szívbetegségek elleni védelemtől és a gyulladások szabályozásától kezdve a bőrünk egészséges ragyogásáig!

Az Omega 3 például a sejtfalak rugalmasságának megőrzésével segít a vérnyomás alacsonyan tartásában (mivel az ereket bélelő sejtek rugalmasak maradnak), ami viszont hozzájárul a szív egészségének fenntartásához. Az Omega 3 gyulladáscsökkentő funkciója különösen fontos a vérrögök kialakulásának megelőzésében (amelyek növelik a stroke kockázatát), de az új kutatások más előnyöket is mutatnak, például a csontsűrűség javulását, az autoimmun betegségek, például a reumás ízületi gyulladás jobb eredményeit és az időskori demencia elleni védelmet.

A homoktövis magvaiban sok az Omega 6, az ott található olajok mintegy 40%-át teszi ki! Ugyanakkor a bogyókban lévő olajok körülbelül egyharmadát is ez teszi ki.

Az ételeinkben található Omega 6 segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet azáltal, hogy növeli a "jó" HDL-koleszterinszintet és csökkenti a "rossz" LDL-koleszterinszintet.

Ez a bőrünkben is a legnagyobb mennyiségben előforduló olaj, így a természetes ragyogás elősegítése mellett segíthet a pattanások és a pikkelysömör kezelésében is. Az Omega 6 egyik különleges típusa, különösen magas a homoktövisben, és segíthet a menopauza alatti hormonális változások szabályozásában.

Az Omega 7 ritkán található az élelmiszerekben; szerencsére a homoktövis bogyók egyike a nagyon kevés, gazdag forrásnak. Kutatások kimutatták, hogy az Omega 7 rendkívül hatékony az egészséges nyálkahártyák elősegítésében.

A homoktövisben lévő több mint 190 tápanyag keveréke az, amelyről úgy gondolják, hogy felerősíti ezen tápanyagok jótékony hatásait. Nem csoda tehát, hogy a homoktövis, amely tele van antioxidánsokkal, A, C, E-vitaminnal, mindezen tápanyagok együttes jelenlétével olyan jótékonyan hat a stressz hosszú távú hatásai ellen az emésztőrendszer egészségére, a szív- és érrendszerre és a bőr állapotára. Az Omega 7 cukorbetegség esetén is előnyös lehet, mivel növeli az inzulinérzékenységünket.

Az Omega 9 szintén nagy mennyiségben van jelen a homoktövisben, és ma már számos összefüggés van a mediterrán típusú étrendben található olívaolaj és a hosszabb távú szívbetegségek és a rák elleni védelem között.

Forrás: https://www.britishseabuckthorn.com/blog/

#