VIVAM - AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA

Hogyan fogyasszam a homoktövist?


2021-08-12

Hogyan fogyasszam a homoktövist?


Hogyan fogyasszuk a homoktövist? 

 A homoktövis termése és közvetve értékes hatóanyagai sokféleképpen a szervezetünkbe juthatnak. Maga a bogyó, a csipkebogyóhoz hasonlóan nyersen is tökéletes csemege (így tartalmazza a legtöbb flavonoidot, fenolt, antioxidánst és vitamint), és akkor a legfinomabb, ha kicsit megcsípi a fagy, a dér, mert akkor édesebbé válik. Nyers formában augusztus végétől az első fagyokig csemegézhetünk belőle. A terméshúst akár smoothie-ba is rakhatjuk, kitűnő, finom és értékes turmixot kapunk így nyáron. A gyümölcsturmixba természetesen tehetjük a homoktövis lét vagy pépet is. A bogyók húsát le is fagyaszthatjuk, mivel a vitamintartalma attól csak kis százalékban romlik.

A savanykás gyümölcsvelőt mézzel elkeverve nagyon finom vitaminbombát nyerünk, ezt tehetjük akár joghurtba, vagy sütemény tetejére is. A homoktövis italok számos formában elérhetőek, de figyeljünk arra, hogy minél tisztább állapotban legyen benne a növény, ne tartalmazzon cukrot, maximum mézet. A vitaminok, ásványi anyagok és flavonoidok a hőkezelés hatására lebomlanak, ezért a különféle feldolgozott termékek, lekvárok, vagy cukorkák, esetleg szeszes ital már csak élvezeti értékkel bírnak, a szervezetünket nem fogják felturbózni.

Az értékes bogyókat szárított formában és gyógyászati készítményekben is megtaláljuk, így aki nem akar a konyhában foglalatoskodni a növénnyel, az könnyedén beszerezheti ezeket a patikákban, drogériákban.

Forrás: https://benu.hu/cikk/a-homoktovis-jotekony-hatasai/…

#